Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Castratie & Sterilisatie

De begrippen en ingrepen.
De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. In de volksmond wordt meestal gesproken over castratie bij mannelijke dieren en sterilisatie bij vrouwelijke dieren. Dit is niet het geval, ook vrouwelijke dieren worden gecastreerd. Een kenmerk van een castratie is dat er weefsel wordt weggehaald. Bij mannelijke dieren gaat het om de zaadballen, en bij vrouwelijke dieren om de eierstokken en/of baarmoeder. Deze ingreep is onomkeerbaar. Bij sterilisatie wordt enkel de verbinding met eileiders of zaadleiders verbroken, de hormonale invloed blijft bestaan. Een sterilisatie wordt bij honden, katten en konijnen eigenlijk nooit uitgevoerd.

De manier van opereren, traditioneel of laparoscopisch!
Bij de traditionele castratie van de teef wordt er een incisie (snede) in de buikwand gemaakt waardoor de operatie wordt uitgevoerd. De operatie kan ook d.m.v. laparoscopie worden uitgevoerd. Bij deze zogeheten kijkoperatie wordt via een naald koolzuurgas in de buikholte ingebracht. Tevens worden kleine incisies gemaakt om de kijkbuis en de operatie-instrumenten in te brengen. In beide gevallen worden in ieder geval de eierstokken verwijdert. Van de technieken zijn voordelen en nadelen bekend, zoals de duur van de narcose, en de ervaring van de dierenarts ermee heeft. Wilt u meer informatie bel: 073-5220009.

Voor meer informatie over castratie en sterilisatie hond, castratie en sterilisatie kat en castratie en sterilisatie konijn

 

 

 

Opmaak & realisatie: