Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Gefeliciteerd, een puppy!

Wat ontzettend gezellig, een pup in huis, zo’n jong hond die vol enthousiasme alles gaat ontdekken, meegroeit in je leven, en een plaatsje krijgt in het gezin.

Omdat er veel aandachtspunten zijn waar je bij een pup op moet letten hebben we een overzicht gemaakt.

Meestal komt een pup met 8-9 weken leeftijd in huis, de fokker heeft vooraf al een aantal dingen geregeld;

Wat doet de fokker (meestal);

Chip (verplicht):
Uw pup heeft een chip die geregistreerd is door de fokker met zijn/haar gegevens. Ook iemand die een “gelegenheidsnestje” fokt dient dit te doen. Deze maatregel is sinds 2013 verplicht en is o.a. ingevoerd om malafide hondenhandel in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat u hier een registratiebewijs van krijgt. www.chipjedier.nl

Eerste enting:
Meestal heeft uw pup al bij de fokker de eerste enting gehad op 6 weken leeftijd.

Ontworming:
Uw nieuwe pup heeft waarschijnlijk bij de fokker al een paar keer een anti-wormen behandeling gehad. Het advies m.b.t. ontwormen(esccap.eu) is op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd dan iedere 3 maanden. Heeft de fokker niet dit schema aangehouden, laat het dan even weten, dan stellen we het schema individueel vast.

Behandeling tegen vlooien:
Het kan zijn dat de fokker al een behandeling tegen vlooien heeft gegeven, vraag dan altijd welk product gebruikt is.

Voeding:
Een pup van 8-9 weken leeftijd eet al normale puppy-brokjes. Meestal krijgt u van de fokker ook wat eten mee zodat de pup niet ineens op andere voeding moet.

Uw pup komt in huis, wat kunt u doen?

Acclimatiseren:
Uw pup verlaat zijn nest en komt ineens bij u wonen. Dit is heel leuk voor u, maar voor de pup is dit een hele overgang. Uw pup is nog maar een “peutertje”, probeer hier rekening mee te houden. Geef de pup minimaal een dag om een beetje te kunnen wennen. Wacht even met al het Puppy-bezoek en probeer dit bezoek te plannen.

Gezondheids-check:
Probeer op de tweede of derde dag dat u de pup heeft, een afspraak te maken met de dierenarts. De dierenarts controleert de gezondheidstoestand van de pup en de chip. Op deze manier maakt de pup kennis met de dierenarts en de kliniek zonder dat er iets vervelend moet gebeuren. De assistente adviseert u verder over het vaccineren, ontwormen, voeding en het behandelen tegen vlooien en teken. Ook  het opvoeden van de pup zal de assistente met u bespreken.

Chipgegevens aanpassen:
De chip van uw pup staat waarschijnlijk nog geregistreerd op naam van de fokker, dit moet u dan nog aanpassen. U gaat daarvoor naar www.chipnummer.nl en toetst het 15 cijferige chipnummer in van uw pup. Daar kunt u dan zien bij welke databank de pup geregistreerd is, u kunt dan ook de registratie wijzigen. Het aanpassen van het adres en telefoonnummers is belangrijk om huisdier en eigenaar in geval van nood weer te kunnen herenigen.

Vaccineren:
U bent bij de dierenarts geweest en die heeft aangegeven wanneer de volgende enting gegeven moet worden, dit is meestal met 9 weken, in sommige gevallen dient het schema aangepast te worden. In principe komt u voor de vaccinatie van uw pup langs op 9 en 12 weken en daarna pas weer na een jaar, tenzij er nog meerdere enting nodig zijn.

Ontwormen:
Het advies m.b.t. ontwormen(esccap.eu) is op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd.

Behandeling tegen vlooien en eventueel teken:
De assistente heeft u geadviseerd over de behandeling tegen vlooien en eventueel teken, ook pups kunnen namelijk vlooitjes hebben of krijgen. Een vlo is snel opgelopen en dagelijks kammen met een vlooienkam werkt niet afdoende om vlooien te bestrijden. Wel is het zo, dat als je vlooienpoepjes kunt vinden, deze ook zeker op de pup zitten. Is dit het geval, wacht dan niet, maar start direct met een vlooienbehandeling. Let erop dat je bij jonge pups niet zomaar alle producten kunt gebruiken. Bij Dierenkliniek Rosmalen Centrum kunnen we u daarvoor een geschikt product adviseren. Een behandeling tegen vlooien dient maandelijks te gebeuren.

Socialiseren:
Het opvoeden van een pup is niet zomaar iets, hier gaat veel tijd inzitten. De assistente zal u daarom ook gedoseerd informatie hierover geven. Nadat de pup bij de dierenarts is geweest voor de vaccinatie, zal de assistente u bijpraten over de fase van socialisatie. Het is altijd wenselijk om een puppy-cursus te gaan doen, ook voor de kleine hondjes.

Half jaar oud:
Als de pup een half jaar oud is willen we graag weten hoe het gaat, de meeste honden zijn dan al aan het puberen en dit brengt weer specifieke aandachtspunten met zich mee. We bekijken waar hij of zij staat in de groeicurve en hoe het gaat met de voeding. Tevens gebruiken dit moment om u te informeren over het geslachtsrijp worden van de teef en de reu.

 

 

 

 

Opmaak & realisatie: