Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Hoera, een konijntje.

Altijd leuk, een konijntje. Het liefste natuurlijk twee, want konijnen zijn groepsdieren en wonen graag met meerdere soortgenoten samen.  Een konijn is een prooidier en daardoor in heel zijn doen en laten totaal anders dan een hond of kat. Bij een konijn begint het socialiseren al op hele vroege leeftijd, eigenlijk al vanaf dat ze 2 tot 3 weken oud zijn. Vanaf dat moment is het heel belangrijk dat ze veel “in de hand genomen” worden, dit betekent eigenlijk dat ze veel in contact met mensen moeten komen. Het is dan natuurlijk belangrijk dat dit een goed contact is, zodat het konijn een positieve associatie krijgt met de mens. Een konijn dat is opgegroeid bij mensen in huis is vaak beter gesocialiseerd dan een konijn dat na 6 weken bij de moeder wordt weggehaald en nog niet bij mensen in handen is geweest.

Konijnen zijn leuke huisdieren en hebben veel zorg nodig, minstens 2 keer per dag moet je hooi en water geven.  Als u nog niet zeker bent over de aanschaf van een konijn, kijk dan eens op www.licg.nl. Het aanschaffen van een huisdier voor een kind is leuk, maar meestal zal een kind snel de interesse verliezen in een huisdier, het is daarom belangrijk dat ouders mede de verantwoordelijk hiervoor dragen. Bent u als ouder niet van plan om dit te doen, denk dan nog eens goed over het aanschaffen van een konijn.


Kennismaking en voorlichting

Wij vinden het belangrijk dat u blij bent met uw nieuwe huisdier, en wij willen ook graag kennismaken met hem of haar. U bent daarom ook altijd van harte welkom voor een eerste kennismaking. Tijdens deze kennismaking zal de dierenarts u nieuwe aanwinst bekijken en de gezondheidstoestand controleren, de assistente kan u daarna nog informeren over de zorg die uw konijn nodig heeft. Belt u even voor een afspraak met 073-5220009

U bent bij ons altijd welkom, ongeacht waar u uw konijn gekocht heeft.


Een ruim hok:

De eerste keuze die dan gemaakt moet worden is; komt het konijn binnen of blijft het buiten?De behoefte van een buiten of binnenkonijn zijn verschillend en u moet hier zeker rekening mee houden. Het is belangrijk te bedenken dat het konijn mogelijk zijn hele leven in dat hok moet doorbrengen (6-14 jaar) en dus voldoende ruimte nodig heeft. Een te klein hok laat het konijn zeer ongelukkig zijn. Om het te vergelijken kunt u bedenken dat u bijvoorbeeld 7 jaar moet wonen is de badkamer, kijk maar eens of je gestrekt kunt gaan liggen? Hier zouden we ons zeer belabberd bij voelen, ook een konijn wordt hier niet vrolijk van. Gelukkig kun je konijnen trainen in het zindelijk zijn, waardoor het voor veel konijnen mogelijk is om op gecontroleerde momenten vrij in huis rond te lopen. Een konijn moet zich ook geborgen kunnen voelen en heeft hiervoor een beschut plekje nodig in zijn hok. Nog veel meer relevante en belangrijke informatie kunt u hier vinden.


Voeding en water:

Hooi;

Onbeperkt hooi is belangrijk als voedselbron, maar ook zeer belangrijk voor het gebit. De tanden en kiezen blijven hun hele leven doorgroeien en slijten door het eten van veel hooi. Konijnen hebben onbeperkt hooi nodig, maar dan wel hooi met een laag calciumgehalte. Timothy-hooi heeft van nature een lager calciumgehalte en is daardoor veel meer geschikt voor konijnen dan bijvoorbeeld kruidenhooi. Al het teveel aan calcium wat een konijn via zijn voeding binnenkrijgt moet via de nieren, met de urine uitgescheiden worden. Het teveel aan calcium geeft blaasgruis en mogelijk blaasstenen. Een konijn moet onbeperkt schoon hooi kunnen eten. Timothy-hooi wordt verkocht bij Dierenkliniek Rosmalen Centrum.

Groen voer:

Voldoende groenvoer is heel belangrijk voor konijnen, konijnen eten namelijk in de vrije natuur heel veel groen. Dit is de reden dat er vroeger vaak gezegd werd dat een konijn geen water nodig heeft, maar dit is pertinent niet waar, een konijn heeft altijd schoon water nodig. Een konijn plast in principe meer dan hij drinkt maar dit kan alleen maar bij voldoende groenvoer. Niet al het groenvoer is geschikt om aan konijnen te geven, van sommige groenten krijgen ze darmkrampjes. Voor een complete lijst zie groenvoer en nog meer groenvoer

Brokjes:

De voorkeur gaat uit naar een geperste brok waar alles inzit en die voorkomt dat een konijn selectief kan gaan. Dit geeft de voorkeur boven een samengesteld voermengsel. Deze brok moet vezelrijk zijn en bijdragen leveren aan een gezond maag-darmstelstel. Ongeveer 10% van de voederbehoefte van het konijn mag uit brokjes bestaan, de rest moet hij uit hooi en groenvoer halen.

Water:

Een konijn heeft onbeperkt vers water nodig.

Coprofagie:

Een konijn eet zijn nachtontlasting op, dit noemen we coprofagie en is erg belangrijk voor de gezondheid van het dier. Een konijn moet dit doen om zijn voeding optimaal te benutten, het is een soort herkauwen. De nachtontlasting (1e fase keutels) is van een andere samenstelling als de ‘dagkeutels’, (2 keutels)fase . In de tweede fase worden de ‘echte’ keutels geproduceerd. Deze worden daadwerkelijk in het hok (de omgeving) uitgepoept.


Entingen:

Vanaf 5 weken leeftijd is het mogelijk om de konijnen te enten. Het vaccineren van konijnen doen we tegen ziektes die onbehandelbaar zijn. Vroeger was het gangbaar om de konijnen tegen Myxomatose en VHD te vaccineren, dit dient één keer per jaar te gebeuren, bij voorkeur vroeg in het voorjaar. Sinds 2016 is VHD type 2 erbij gekomen, deze heeft een ander schema van toediening, maar moet ook jaarlijks gegeven worden. Voor meer informatie kunt u bellen met 073-5220009, u kunt ook kijken op www.licg.nl

 

 

 

Opmaak & realisatie: