Een nieuw huisdier

Een nieuw gezinslid

Wat is er nu leuker dan een nieuw huisdier. Vaak gaat het om een jong dier, een lief puppy of kitten of bijvoorbeeld een jong konijntje of cavia. Een jong dier brengt veel plezier met zich mee en vraagt tijd en aandacht. U heeft dus heel veel om rekening mee te houden.

De conditie van een jong dier is erg belangrijk. Wij zien uw nieuwe aanwinst graag voor een gezondheidscontrole. Deze controle bieden we aan zodat we kennis kunnen maken met de nieuwe huisgenoot. Tijdens deze controle bekijkt de arts de algehele conditie van het dier, luistert naar het hart en voelt de pols, controleert ogen, oren en o.a. het gebit. Het is de bedoeling dat de arts niets hoeft te doen dat uw huisdier vervelend vindt. Zo proberen we te voorkomen dat uw nieuwe huisgenoot direct een negatieve associatie heeft met de arts en de kliniek.

De assistente zal u informeren over voeding keuze, socialiseren, behandelen tegen parasieten, entingen en castratie. Ook met uw overige vragen kunt u bij de assistente terecht.

Voor de kennismaking met uw nieuwe huisdier kunt u een afspraak maken. Jonge dieren zijn meestal nog niet volledig geënt en snel onder de indruk als de wachtkamer erg vol is. Ook besteden we graag voldoende tijd aan het informeren van u, als eigenaar.

  • Honden
  • Katten
  • Konijnen
  • Knaagdieren en fret
  • Stichting Zwerfkat Boxtel

Honden

Gefeliciteerd, een pup in huis!

Wat ontzettend gezellig, een pup in huis. Zo’n jong hond die vol enthousiasme alles gaat ontdekken, meegroeit in je leven en een plaatsje krijgt in het gezin. Omdat er veel aandachtspunten zijn waar je bij een pup op moet letten hebben we een overzicht gemaakt. Meestal komt een pup met 8-9 weken leeftijd in huis. De fokker heeft vooraf al een aantal dingen geregeld:

  • Chip (verplicht):
    Uw pup heeft een chip die geregistreerd is door de fokker met zijn/haar gegevens. Ook iemand die een “gelegenheidsnestje” fokt dient dit te doen. Deze maatregel is sinds 2013 verplicht en is o.a. ingevoerd om malafide hondenhandel in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat u hier een registratiebewijs van krijgt en de chip goed registreert (NDG.nl).
  • Eerste enting:
    Uw pup heeft al bij de fokker de eerste enting gehad op 6 weken leeftijd.
  • Ontworming:
    Uw nieuwe pup heeft waarschijnlijk bij de fokker al een paar keer een anti-wormen behandeling gehad. Het advies m.b.t. ontwormen (esccap.eu) is op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd. Vanaf een half jaar leeftijd iedere 3 maanden. Heeft de fokker niet dit schema aangehouden, dan stellen we het schema individueel vast.
  • Behandeling tegen vlooien:
    Het kan zijn dat de fokker al een behandeling tegen vlooien heeft gegeven. Vraag altijd welk product gebruikt is.
  • Voeding:
    Een pup van 8-9 weken leeftijd eet al normale puppybrokjes. Meestal krijgt u van de fokker ook wat eten mee zodat de pup niet ineens op andere voeding moet.

Uw pup komt in huis, wat kunt u doen?

Acclimatiseren:
Uw pup verlaat zijn nest en komt ineens bij u wonen. Dit is heel leuk voor u, maar voor de pup is dit een hele overgang. Uw pup is nog maar een “peutertje”. Probeer hier rekening mee te houden. Geef de pup minimaal een dag om een beetje te kunnen wennen. Wacht even met al het puppybezoek en probeer dit bezoek te plannen.

Gezondheidscheck:
Probeer op de tweede of derde dag dat u de pup heeft een afspraak te maken met de dierenarts. De dierenarts controleert de gezondheidstoestand van de pup en de chip. Op deze manier maakt de pup kennis met de dierenarts en de kliniek zonder dat er iets vervelend moet gebeuren. De assistente adviseert u verder over het vaccineren, ontwormen, voeding en het behandelen tegen vlooien en teken. Ook  het opvoeden van de pup zal de assistente met u bespreken.

Chipgegevens aanpassen:
De chip van uw pup staat waarschijnlijk nog geregistreerd op naam van de fokker. Dit moet u dan nog aanpassen. U gaat daarvoor naar www.chipnummer.nl en toetst het 15 cijferige chipnummer in van uw pup. Daar kunt u dan zien bij welke databank de pup geregistreerd is. U kunt dan ook de registratie wijzigen. Het aanpassen van het adres en telefoonnummers is belangrijk om huisdier en eigenaar in geval van nood weer te kunnen herenigen.

Vaccineren:
U bent bij de dierenarts geweest en die heeft aangegeven wanneer de volgende enting gegeven moet worden. Dit is meestal met 9 weken. In sommige gevallen dient het schema aangepast te worden. In principe komt u voor de vaccinatie van uw pup langs op 9 en 12 weken en daarna pas weer na een jaar, tenzij er nog meerdere enting nodig zijn (bijv. rabiës).

Ontwormen:
Het advies m.b.t. ontwormen(esccap.eu) is op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd.

Behandeling tegen vlooien en eventueel teken:
De assistente heeft u geadviseerd over de behandeling tegen vlooien en eventueel teken. Ook pups kunnen namelijk vlooitjes hebben of krijgen. Een vlo is snel opgelopen en dagelijks kammen met een vlooienkam werkt niet afdoende om vlooien te bestrijden. Wel is het zo, dat als je vlooienpoepjes kunt vinden, deze ook zeker op de pup zitten. Is dit het geval, wacht dan niet, maar start direct met een vlooienbehandeling. Let erop dat je bij jonge pups niet zomaar alle producten kunt gebruiken. Bij Dierenkliniek Rosmalen Centrum kunnen we u daarvoor een geschikt product adviseren. Een behandeling tegen vlooien dient maandelijks te gebeuren.

Socialiseren:
Het opvoeden van een pup is niet zomaar iets, hier gaat veel tijd inzitten. De assistente zal u daarom ook gedoseerd informatie hierover geven. Nadat de pup bij de dierenarts is geweest voor de vaccinatie, zal de assistente u bijpraten over de fase van socialisatie. Het is altijd wenselijk om een puppycursus te gaan doen, ook voor de kleine hondjes.

Half jaar oud:
Als de pup een half jaar oud is willen we graag weten hoe het gaat. De meeste honden zijn dan al aan het puberen en dit brengt weer specifieke aandachtspunten met zich mee. We bekijken waar hij of zij staat in de groeicurve en hoe het gaat met de voeding. Tevens gebruiken dit moment om u te informeren over het geslachtsrijp worden van de teef en de reu.

Download de bijsluiter 'Honden' van het LICG

Katten

Hoera, een kitten in huis!

Wat is het toch leuk om een nieuwe kitten in huis te hebben. Het speelse gedrag en het onderzoekende karakter brengt grappige momenten met zich mee! Het is ook een uitdaging, want een kitten is heel snel, en voor je het weet doen ze dingen die je liever niet zou willen. De “opvoeding” is bij een kitten heel belangrijk. Als kitten mogen ze vaak dingen die we niet willen van een volwassen kat. Daar moeten we van jongs af aan rekening mee houden. Een kat heb je niet zomaar iets afgeleerd!

Wij, de medewerkers van Dierenkliniek Rosmalen Centrum, vinden het belangrijk dat u weet wat uw kitten nodig heeft, en nodigen u daarom graag uit om met uw kitten langs te komen. De eerste kennismaking met de dierenarts is kostenloos. De dierenarts zal de nieuwe aanwinst controleren en verder informeren we u over de preventieve zorg van uw dier. Op deze manier willen we zorgen dat er bij de eerste afspraak met de dierenarts prettig verloopt. Als je een jonge kitten in huis neemt hou dan rekening met het volgende:

Socialisatie:
Een kitten komt op een leeftijd van 8 tot 16 weken in huis en is dan meestal zeer ondernemend en onderzoekend. Het hele huis is een grote speeltuin en alles in het huis zijn speeltoestellen, van de sjaal aan de kapstok tot smalle openingen onder de keukenkastjes. Niets ontgaat het oog van een jonge kitten. Zorg daarom op de eerste plaats dat het huis zo “kitten veilig” mogelijk is. Uw kitten is een “kleutertje”, wel snel maar nog niet zo handig en ziet geen gevaar, dus probeer hier rekening mee te houden.

De meeste katten zijn heel slim en een adequate “opvoeding” werpt later zijn vruchten af. Probeer te spelen met speelattributen en niet met vingers en tenen, want zodra het pijnlijk wordt is de lol er voor de baasjes snel vanaf maar niet voor de kitten. Wilt u meer weten over de socialisatieperiodes van uw kitten kijk op www.licg.nl.

Ontwormen:
Op de eerste plaats ga je de kitten behandelen tegen spoelwormen. Deze besmetting krijgen ze via de moedermelk. Later is ook een behandeling tegen lintworm belangrijk. Niet ieder product bestrijdt lintwormen!

Bij een pup is het normaal dat de fokker dit de eerste paar keer doet. Bij een kitten is dit niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk om te zorgen dat de kitten adequaat ontwormt wordt. Dit dient vanaf drie weken leeftijd te gebeuren en dan iedere twee weken tot twee weken nadat ze gestopt zijn met het drinken bij de moeder. Vanaf dat moment is het advies om ze iedere maand te ontwormen worden tot een leeftijd van zes maanden en daarna iedere drie maanden als de kat buiten komt.

Vangt een kat veel prooidieren (muizen, vogels), dan is het advies om ze iedere maand te ontwormen. Voor een kat die niet buiten komt is twee keer per jaar ontwormen of de ontlasting laten controleren meestal voldoende.

Wanneer er niet ontwormd wordt, kan zich een massale worminfectie ontwikkelen die blijvende schade veroorzaakt en zelfs tot sterfte van de kitten kan leiden. Meer informatie kijk op www.esccap.eu.

Vaccineren:
Het advies is om kittens op negen weken en op twaalf weken leeftijd te laten vaccineren (enten). Dit is in beide gevallen een vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. Deze vaccinatie moet geboosterd (herhaald) worden, vandaar twee entingen met drie weken tussentijd. Het advies is om deze entingen jaarlijks te herhalen, ook voor katten die niet buiten komen.

Chippen:
Wij raden aan om uw kat te laten chippen. Dit is de enige manier om uw kat goed te identificeren. Ook al zou uw kat nooit buiten komen, dan nog geven we het advies om uw dier te laten chippen. Uw kat zou per ongeluk kunnen ontsnappen!

Castratie en sterilisatie:
Uw kitten wordt geslachtsrijp. Dat wil zeggen dat hij of zij voor nageslacht kan zorgen. Dat niet alleen, uw kater gaat ook zeer waarschijnlijk zijn territorium afbakenen door te sproeien en dit is iets wat we als eigenaar niet willen. Het advies is daarom om de kater op zes tot negen maanden leeftijd te laten castreren of in ieder geval voor de lente, voordat ze last gaan krijgen van de hormonen omdat de dagen langer worden.

Het advies voor poezen is om ze te laten castreren voordat ze krols worden. Dit is meestal rond zes maanden leeftijd. Ook voor de poezen is het zo dat ze gaan reageren op het langer worden van de dagen. Voor poezen waarmee de eigenaar geen nestje wil fokken is het advies om ze uiterlijk in februari na het geboortejaar te laten castreren.

Het is zowel voor de poezen als de kater een castratie. Er vindt namelijk verwijdering van de geslachtsklieren plaats. Bij de katers worden de testis (teelballen) weggehaald en bij de poezen de ovaria (eierstokken). Het betreft een sterilisatie als alleen zaadleider of de eileider afgebonden zou worden, maar dit willen we niet want dan zou de poes alsnog krols worden en de kater nog steeds sproeien en de typische katergeur bij zich dragen. Wilt u meer weten kijk eens op www.sophia-vereeniging.nl.

Download de bijsluiter 'Katten' van het LICG

Konijnen

Hoera, een konijntje in huis!

Altijd leuk, een konijntje. Het liefste natuurlijk twee, want konijnen zijn groepsdieren en horen samen met meerdere soortgenoten te zitten. Een konijn is een prooidier en daardoor in heel zijn doen en laten totaal anders dan een hond of kat. Bij een konijn begint het socialiseren al op hele vroege leeftijd, eigenlijk al vanaf dat ze twee tot drie weken oud zijn. Vanaf dat moment is het heel belangrijk dat ze veel “in de hand genomen” worden. Dit betekent eigenlijk dat ze veel in contact met mensen moeten komen. Het is dan natuurlijk belangrijk dat dit een goed contact is, zodat het konijn een positieve associatie krijgt met de mens. Een konijn dat is opgegroeid bij mensen in huis is vaak beter gesocialiseerd dan een konijn dat na zes weken bij de moeder wordt weggehaald en nog niet bij mensen in handen is geweest.

Konijnen zijn leuke huisdieren en hebben veel zorg nodig. Minstens twee keer per dag moet je hooi en water geven. Als u nog niet zeker bent over de aanschaf van een konijn, kijk dan eens op www.licg.nl. Het aanschaffen van een huisdier voor een kind is leuk, maar meestal zal een kind snel de interesse verliezen in een huisdier. Het is daarom belangrijk dat ouders mede de verantwoordelijk hiervoor dragen. Bent u als ouder niet van plan om dit te doen, denk dan nog eens goed over het aanschaffen van een konijn.

Kennismaking en voorlichting

Wij vinden het belangrijk dat u blij bent met uw nieuwe huisdier en wij willen ook graag kennismaken met hem of haar. U bent daarom ook altijd van harte welkom voor een eerste kennismaking. Tijdens deze kennismaking zal de dierenarts u nieuwe aanwinst bekijken en de gezondheidstoestand controleren. De assistente kan u daarna nog informeren over de zorg die uw konijn nodig heeft. Bel voor een afspraak met 073 - 522 00 09.

U bent bij ons altijd welkom, ongeacht waar u uw konijn gekocht heeft.

Een ruim hok:
De eerste keuze die gemaakt moet worden: komt het konijn binnen of blijft het buiten? De behoefte van een buiten- of binnenkonijn zijn verschillend en u moet hier zeker rekening mee houden. Het is belangrijk te bedenken dat het konijn mogelijk zijn hele leven in dat hok moet doorbrengen (6-14 jaar) en dus voldoende ruimte nodig heeft. Een te klein hok laat het konijn zeer ongelukkig zijn. Bedenk eens hoe het voelt om zeven jaar in de badkamer moet wonen. Kijk maar eens of u gestrekt kunt gaan liggen? Hier zouden we ons zeer belabberd bij voelen. Ook een konijn wordt hier niet vrolijk van. Gelukkig kunt u konijnen trainen in het zindelijk zijn, waardoor het voor veel konijnen mogelijk is om op gecontroleerde momenten vrij in huis rond te lopen. Een konijn moet zich ook geborgen kunnen voelen en heeft hiervoor een beschut plekje nodig in zijn hok. Nog veel meer relevante en belangrijke informatie kunt u hier vinden.

Voeding en water:
Hooi
Onbeperkt hooi is belangrijk als voedselbron, maar ook zeer belangrijk voor het gebit. De tanden en kiezen blijven hun hele leven doorgroeien en slijten door het eten van veel hooi. Konijnen hebben onbeperkt hooi nodig, maar dan wel hooi met een laag calciumgehalte. Timothy-hooi heeft van nature een lager calciumgehalte en is daardoor veel meer geschikt voor konijnen dan bijvoorbeeld kruidenhooi. Al het teveel aan calcium wat een konijn via zijn voeding binnenkrijgt moet via de nieren met de urine uitgescheiden worden. Het teveel aan calcium geeft blaasgruis en mogelijk blaasstenen. Een konijn moet onbeperkt schoon hooi kunnen eten. Timothy-hooi wordt verkocht bij Dierenkliniek Rosmalen Centrum.

Groen voer
Voldoende groenvoer is heel belangrijk voor konijnen. Konijnen eten namelijk in de vrije natuur heel veel groen. Dit is de reden dat er vroeger vaak gezegd werd dat een konijn geen water nodig heeft, maar dit is niet waar. Een konijn heeft altijd schoon water nodig. Een konijn plast in principe meer dan hij drinkt, maar dit kan alleen maar bij voldoende groenvoer. Niet al het groenvoer is geschikt om aan konijnen te geven. Van sommige groenten krijgen ze darmkrampjes. Voor een complete lijst zie groenvoer.

Brokjes
De voorkeur gaat uit naar een geperste brok waar alles inzit en die voorkomt dat een konijn selectief kan gaan eten. Dit geeft de voorkeur boven een samengesteld voermengsel. Deze brok moet vezelrijk zijn en bijdrage leveren aan een gezond maag-darmstelstel. Ongeveer 10% van de voederbehoefte van het konijn mag uit brokjes bestaan, de rest moet hij uit hooi en groenvoer halen.

Water
Een konijn moet onbeperkt vers water tot zijn beschikking hebben.

Caecotrofie
Een konijn eet zijn nachtontlasting op. Dit noemen we coprofagie of caecotrofie en is erg belangrijk voor de gezondheid van het dier. Een konijn moet dit doen om zijn voeding optimaal te benutten. Het is een soort herkauwen. De nachtontlasting (eerste fase keutels) is van een andere samenstelling als de ‘dagkeutels’ (tweede fase). In de tweede fase worden de ‘echte’ keutels geproduceerd. Deze worden daadwerkelijk in het hok (de omgeving) uitgepoept.

Entingen:
Vanaf vijf weken leeftijd is het mogelijk om de konijnen te enten. Het vaccineren van konijnen doen we tegen ziektes die onbehandelbaar zijn. Vroeger was het gangbaar om de konijnen tegen Myxomatose en VHD te vaccineren. Dit dient één keer per jaar te gebeuren, bij voorkeur vroeg in het voorjaar. Sinds 2016 is VHD type 2 erbij gekomen. Deze moet ook jaarlijks gegeven worden. Sinds 2020 is er een vaccin beschikbaar dat tegen alle drie de ziektes beschermt en voor een jaar bescherming biedt. Voor meer informatie kunt u bellen met 073 - 522 00 09.

Download de bijsluiter 'Konijnen' van het LICG

Knaagdieren en fret

Stichting Zwerfkat Boxtel

Onze stichting is opgericht door een aantal enthousiaste vrijwilligers die katten een warm hart toedragen. We werken hard om de zwerfkatten populatie in Boxtel en omstreken terug te dringen. Sinds 2018 zijn we ook actief in Rosmalen om daar het zwerfkattenprobleem aan te pakken. We werken volgens de TNR methode, wat zoveel betekent als Trap (vang), Neuter (castratie), Return (terugzetten).

We vangen de (wilde) zwerfkatten met een vangkooi. Na castratie, gezondheidscontrole en vaccinatie door de dierenarts van Dierenkliniek Rosmalen Centrum worden de wilde katten terug gezet waar zij leven.

Tamme zwerfkatten of verwilderde zwerfkatten die weer goed gesocialiseerd kunnen worden, blijven bij ons in opvang tot ze klaar zijn voor een nieuw huisje. In het hoogseizoen (voorjaar en zomer) vangen we ook veel kittens op. Zij verblijven in onze gastgezinnen en we zoeken vanuit daar liefdevolle huisjes voor ze.

Ben je op zoek naar een kat of kitten(s), neem vrijblijvend contact op via de website of onze Facebookpagina.
www.zwerfkatboxtel.nl

Terug naar Uw huisdier