Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Castratie en sterilisatie hond

Hormonale invloeden
Als een teef lichamelijk volwassen is komt ze in de puberteit. In de puberteit komt ook de eerste loopsheid (ovulatiecyclus). Wanneer de eerste loopsheid zal zijn is sterk afhankelijk van de grootte van het ras en van het aantal uren daglicht. De meeste teven hebben twee ovulatiecycli per jaar en komen nooit in de overgang.

Het is voor de gezondheid van de teef het beste om haar te laten castreren als u geen nestje wilt fokken. Hierdoor wordt ongewenste dracht en loopsheid voorkomen. Loopsheid kan hinderlijk zijn door het bloedverlies, en onrust veroorzaken bij reuen in de omgeving. Maar belangrijker is dat de hormonale invloeden de medische risico’s vergroten. Deze kunnen levensbedreigende zijn, o.a. baarmoederontsteking, tumoren in de melkklieren, baarmoeder en eierstokken, maar ook suikerziekte en schijnzwangerschap. Onderschat deze risico’s niet. De kans dat een teef mammatumoren ontwikkelt is na de vierde loopsheid 300 maal groter. Daarom het advies uw teef tijdig te laten castreren en zo de kans op eerdergenoemde problemen te verminderen.

Operatie
Castratie is een operatie onder algehele narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit met de huidige anaesthesiemiddelen erg klein. Na castratie is het verstandig om op het lichaamsgewicht van de hond te letten, ze hebben de neiging wat zwaarder worden. Er wordt voedingsadvies gegeven om dit te voorkomen. Incontinentie kan bij een klein percentage van de teven optreden, maar is met medicatie goed behandelbaar. Bij teefjes die van nature al wat vinnig zijn, kan dit gedrag soms versterkt worden. Ook kan soms de vachtstructuur iets veranderen.

Het is raadzaam om teven vanaf 6 maanden leeftijd voor de eerste loopsheid te laten castreren. Is uw hond net loops geweest dan is het advies om de operatie drie maanden na de loopsheid uit te voeren, maar wel alvast een afspraak te maken.

P.S. U kunt bij ons terecht voor de standaard-operatie en voor laparoscopie.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen bel 073-5220009 of mail info@dierenkliniekrosmalencentrum.nl
http://www.licg.nl/t0/praktisch/hond/gezondheid/castratie-of-sterilisatie-van-uw-hond.html

Opmaak & realisatie: