Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Castratie en sterilisatie kat

Hormonale invloeden
Laat de poes of kater castreren voordat ze geslachtsrijp zijn, (tenzij je met hem of haar wil fokken!) gemiddeld zijn ze dit met 6 maanden. Bij katten is de hormonale prikkeling sterk afhankelijk van het aantal uren daglicht. Dit betekent voor jonge katers en poezen dat ze meestal aan het einde van de winter (januari-februari) seksueel gedrag gaan vertonen omdat het aantal lichturen dan toeneemt.

Operatie
Door een castratie kunnen we het beste voorkomen dat poezen en katers voor nageslacht zorgen. Operatief wordt bij poezen eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd, bij katers alleen de zaadballen. In beide gevallen wordt er weefsel weggenomen en is het een castratie, ook al wordt er in de volksmond vaak gesproken over een “sterilisatie bij de poes”.

Nageslacht en probleemgedrag
Katers en poezen die niet worden gecastreerd kunnen probleemgedrag gaan vertonen. Katers kunnen gaan sproeien (urine afzetten in huis en buitenshuis), vechten met andere katers, en rondzwerven, op zoek te gaan naar krolse poezen.

Poezen worden krols (iedere drie weken). Krolsheid wordt meestal kenbaar gemaakt door luid en indringend te miauwen waardoor de baas kan denken dat zijn poes ernstig ziek is, maar ook plassen buiten de kattenbak, ontsnappen en ongewenste dracht. Om dit alles voor te zijn is het advies om in het begin van het jaar de jonge katers en poezen te laten ‘helpen’, maar zeker vanaf 6 maanden leeftijd. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om zijn kater of poes te laten castreren. Dit beperkt het kattenoverschot en veel probleemgedrag wordt erdoor voorkomen.

Wilt u meer informatie klik ééns op onderstaande link
http://www.licg.nl/113/praktisch/kat/gezondheid/castratie-van-uw-kat.html

 

 

 

Opmaak & realisatie: