Hoera, een kitten in huis!
Wat is het toch leuk om een nieuwe kitten in huis te hebben. Het speelse gedrag en het onderzoekende karakter brengt grappige momenten met zich mee! Het is ook een uitdaging, want een kitten is heel snel, en voor je het weet doen ze dingen die je liever niet zou willen. De “opvoeding” is bij een kitten heel belangrijk. Als kitten mogen ze vaak dingen die we niet willen van een volwassen kat. Daar moeten we van jongs af aan rekening mee houden. Een kat heb je niet zomaar iets afgeleerd!
Wij, de medewerkers van Dierenkliniek Rosmalen Centrum, vinden het belangrijk dat u weet wat uw kitten nodig heeft, en nodigen u daarom graag uit om met uw kitten langs te komen. De eerste kennismaking met de dierenarts is kostenloos. De dierenarts zal de nieuwe aanwinst controleren en verder informeren we u over de preventieve zorg van uw dier. Op deze manier willen we zorgen dat er bij de eerste afspraak met de dierenarts prettig verloopt. Als je een jonge kitten in huis neemt hou dan rekening met het volgende:
Socialisatie:
Een kitten komt op een leeftijd van 8 tot 16 weken in huis en is dan meestal zeer ondernemend en onderzoekend. Het hele huis is een grote speeltuin en alles in het huis zijn speeltoestellen, van de sjaal aan de kapstok tot smalle openingen onder de keukenkastjes. Niets ontgaat het oog van een jonge kitten. Zorg daarom op de eerste plaats dat het huis zo “kitten veilig” mogelijk is. Uw kitten is een “kleutertje”, wel snel maar nog niet zo handig en ziet geen gevaar, dus probeer hier rekening mee te houden.
De meeste katten zijn heel slim en een adequate “opvoeding” werpt later zijn vruchten af. Probeer te spelen met speelattributen en niet met vingers en tenen, want zodra het pijnlijk wordt is de lol er voor de baasjes snel vanaf maar niet voor de kitten. Wilt u meer weten over de socialisatieperiodes van uw kitten kijk op www.licg.nl.
Ontwormen:
Op de eerste plaats ga je de kitten behandelen tegen spoelwormen. Deze besmetting krijgen ze via de moedermelk. Later is ook een behandeling tegen lintworm belangrijk. Niet ieder product bestrijdt lintwormen!
Bij een pup is het normaal dat de fokker dit de eerste paar keer doet. Bij een kitten is dit niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk om te zorgen dat de kitten adequaat ontwormt wordt. Dit dient vanaf drie weken leeftijd te gebeuren en dan iedere twee weken tot twee weken nadat ze gestopt zijn met het drinken bij de moeder. Vanaf dat moment is het advies om ze iedere maand te ontwormen worden tot een leeftijd van zes maanden en daarna iedere drie maanden als de kat buiten komt.
Vangt een kat veel prooidieren (muizen, vogels), dan is het advies om ze iedere maand te ontwormen. Voor een kat die niet buiten komt is twee keer per jaar ontwormen of de ontlasting laten controleren meestal voldoende.
Wanneer er niet ontwormd wordt, kan zich een massale worminfectie ontwikkelen die blijvende schade veroorzaakt en zelfs tot sterfte van de kitten kan leiden. Meer informatie kijk op www.esccap.eu.
Vaccineren:
Het advies is om kittens op negen weken en op twaalf weken leeftijd te laten vaccineren (enten). Dit is in beide gevallen een vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. Deze vaccinatie moet geboosterd (herhaald) worden, vandaar twee entingen met drie weken tussentijd. Het advies is om deze entingen jaarlijks te herhalen, ook voor katten die niet buiten komen.
Chippen:
Wij raden aan om uw kat te laten chippen. Dit is de enige manier om uw kat goed te identificeren. Ook al zou uw kat nooit buiten komen, dan nog geven we het advies om uw dier te laten chippen. Uw kat zou per ongeluk kunnen ontsnappen!
Castratie en sterilisatie:
Uw kitten wordt geslachtsrijp. Dat wil zeggen dat hij of zij voor nageslacht kan zorgen. Dat niet alleen, uw kater gaat ook zeer waarschijnlijk zijn territorium afbakenen door te sproeien en dit is iets wat we als eigenaar niet willen. Het advies is daarom om de kater op zes tot negen maanden leeftijd te laten castreren of in ieder geval voor de lente, voordat ze last gaan krijgen van de hormonen omdat de dagen langer worden.
Het advies voor poezen is om ze te laten castreren voordat ze krols worden. Dit is meestal rond zes maanden leeftijd. Ook voor de poezen is het zo dat ze gaan reageren op het langer worden van de dagen. Voor poezen waarmee de eigenaar geen nestje wil fokken is het advies om ze uiterlijk in februari na het geboortejaar te laten castreren.
Het is zowel voor de poezen als de kater een castratie. Er vindt namelijk verwijdering van de geslachtsklieren plaats. Bij de katers worden de testis (teelballen) weggehaald en bij de poezen de ovaria (eierstokken). Het betreft een sterilisatie als alleen zaadleider of de eileider afgebonden zou worden, maar dit willen we niet want dan zou de poes alsnog krols worden en de kater nog steeds sproeien en de typische katergeur bij zich dragen. Wilt u meer weten kijk eens op www.sophia-vereeniging.nl.