Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Vuurwerkangst

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

Als de jaarwisseling dichtbij komt worden diereigenaren geconfronteerd met een veel voorkomend probleem: Huisdieren die bang zijn voor knallen en lichtflitsen. De angst voor vuurwerk zien we in veel verschillende gradaties. Sommige dieren verstarren als ze vuurwerk horen, anderen willen bij de eerste knal al niet meer onder het bed vandaan komen. Het is echter zo dat angst een functie heeft: Het is een signaal dat er gevaar is, en uw huisdier probeert dit gevaar uit de weg te gaan. De meeste dieren vertonen een vluchtreactie. Met de onderstaande uitleg en tips proberen we u en uw huisdier op weg te helpen om samen een prettige jaarwisseling te hebben.

Omgaan met angst voor vuurwerk

Het is niet raar dat dieren angstig zijn voor vuurwerk. Veel dieren hebben immers nooit geleerd goed met vuurwerk om te gaan. Opvattingen over omgang met angst en huisdieren zijn verdeeld, maar zeker is dat ieder dier belang heeft bij een individuele aanpak. Belangrijk is dat u het goede voorbeeld geeft: Blijf zelf rustig en kalm. Negeer een dier dat steun bij u komt zoeken niet, maar moedig angstig gedrag ook niet aan.

Enkele tips voor oudjaarsavond:

·         Creëer een veilige plek voor uw huisdier met een kleed, wat speelgoed en/of een T-shirt met uw geur. Let er op dat u een eventuele bench niet onder het raam zet.

·         Ga overdag een flinke wandeling met uw hond maken in een rustig gebied. Laat honden aan de riem uit en zorg dat ze niet uit de halsband kunnen ontsnappen.

·         Houdt katten en andere huisdieren (bijvoorbeeld konijnen) binnen en blokkeer eventuele ontsnappingsroutes.

·         Zorg dat uw huisdier te identificeren is mocht het toch ontsnappen (bij voorkeur d.m.v. een chip maar ook via halsbandje met telefoonnummer, recente foto, etc.).

·         Zorg dat uw dier zo min mogelijk prikkels van het vuurwerk mee krijgt. Sluit ramen, deuren, kattenluikjes (!) en eventueel de gordijnen. Zet de radio of tv aan en zorg dat de lampen aan zijn zodat flitsen minder opvallen.

·         Probeer aandacht van vuurwerk af te leiden met voer of met speelgoed. Geef honden rond half 12 een grote kluif waar ze langere tijd op kunnen kauwen.

·         Zorg dat uw huisdier niet alleen is. Laat uw huisdier nooit alleen als het rustgevende medicatie heeft gehad.
Als uw huisdier ondanks bovenstaande adviezen nog erg angstig is zou u onderstaande producten kunnen gebruiken, overleg hiervoor met de assistente.

 

Verdampers en sprays:

          Feliway (kat) en adaptil (hond) verdampers en spray
Er zijn speciale verdampers en sprays verkrijgbaar die op basis van feromonen een natuurlijk rustgevende invloed hebben op uw huisdier. Deze feromonen zijn dierspecifiek. Het is een diervriendelijke oplossing voor gedragsproblemen veroorzaakt door angst of stress. Begin tijdig voor een optimaal resultaat.

 

Kalmerende voedingssupplementen

          Adaptil tabletten (hond)

Adaptil tabletten zijn smakelijke tabletten op basis van natuurlijke ingrediënten, voor gebruik bij tijdelijk stressvolle situaties. De tabletten werken binnen twee uur, en kunnen eventueel in combinatie met de verdamper en spray gebruikt worden. 

          Zylkène capsules (hond en kat)
Zylkène is een voedingssupplement dat ervoor zorgt dat uw dier zich beter kan aanpassen en dus beter om kan gaan met angst. Het werkt goed in combinatie met training. Voor een maximaal resultaat begint u minstens twee weken voor de jaarwisseling met deze capsules.

          Royal Canin Calm voeding (hond en kat)
Royal Canin heeft een complete voeding voor hond en kat met de productnaam Calm. Aan deze voeding zijn specifieke voedingsstoffen toegevoegd die de symptomen van stress verminderen en een rustgevende werking hebben op het huisdier. Voor een maximaal effect moet u deze voeding in ieder geval drie weken geven.

 

Overige:

          Thundershirt (hond en kat)
Het thundershirt is te vergelijken met het inbakeren van baby’s. Het shirt gebruikt zachte, constante druk om het zenuwstelsel van uw hond of kat te kalmeren. Het geeft dieren een veilig gevoel waardoor ze beter met stressvolle situaties om kunnen gaan.

          Lange termijn aanpak: Training (hond en kat)
De beste oplossing is natuurlijk uw dier om te leren gaan met harde geluiden, het liefst al ruim vóór het vuurwerk los barst. Probeer de eerste ervaring van uw huisdier met vuurwerk positief te laten verlopen. U kunt uw huisdier trainen, eventueel in combinatie met verdampers of tabletten. Een (Tinley)gedrags-deskundige kan u uitgebreid adviseren over hoe u dit het beste aan kunt pakken. U kunt bij onze assistente meer informatie vragen over (Tinley) gedrags-deskundige.

 

Medicatie

Onderstaande producten behoren tot de Benzodiazepinen. Dit wil zeggen dat deze producten sederend en kalmerend werken en alleen meegegeven kunnen worden na controle van uw huisdier door de dierenarts.

          Alprazolam tabletten (hond en kat)
Alprozolam tabletten hebben een rustgevende werking. In tegenstelling tot medicijnen welke in het verleden regelmatig werden ingezet heeft dit medicijn ook een angst remmende werking die wetenschappelijk goed is onderbouwd. De voorkeur is om een dag voor het angstmoment met de medicatie te starten. Deze medicatie moet twee tot vier keer per dag gegeven worden.

          Sileo gel (hond)
Indien uw hond angstig is voor harde geluiden kan Sileo gel een goede oplossing zijn. Sileo gel kan ingezet worden op het moment dat de hond de eerste tekenen van angst vertoont. Het moet worden toegediend op het mondslijmvlies, tussen de wangen en het tandvlees van de hond.

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft bent u natuurlijk altijd welkom bij één van onze assistentes om deze te uitgebreid te laten beantwoorden.

 

Opmaak & realisatie: