Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Wormen

spoelwormenWormen zijn parasieten die in de darmen van alle zoogdieren voor kunnen komen. Bij de hond en de kat komen voornamelijk de spoelworm en de lintworm voor. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn wormen lang niet altijd zichtbaar in de ontlasting. Pups en kittens zijn vaak al vanaf de geboorte besmet met wormen. Dit komt doordat de besmetting ook via de baarmoeder (hond) en moedermelk (hond en kat) doorgegeven kan worden. Om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden is het van belang om pups en kittens vaak te ontwormen.
Andere manieren van besmetting zijn via de opname van wormeitjes via de omgeving (hondenuitlaatveld), bijvoorbeeld ontlasting van een ander besmet dier, of een tussengastheer zoals een besmette muis. Ook vlooien zijn tussengastheer van wormen (lintworm). Vandaar dat het ook zo belangrijk is om uw huisdier te ontwormen als het vlooien heeft.

Ontwormingsschema

ontwormen

pup

2wkn 4wkn 6wkn 8wkn 10wkn 12 wkn 3mnd 4mnd 5mnd 6mnd

iedere 3 mnd

kitten

6wkn 8wkn 10wkn 12 wkn 3mnd 4mnd 5mnd 6mnd iedere 3 mnd
Het ontwormingsadvies kan per individu afwijken

 

Neemt u uw hond of kat mee naar het buitenland, dan is het met name voor de zuidelijke gelegen landen van belang extra te ontwormen in verband met mogelijke besmettingen van hart- en of longworm. De Vossenlintworm is ook een worm die extra aandacht nodig heeft, m.n. omdat deze voor ons gevaarlijk kan zijn. De vossenlintworm komt al voor in Limburg en de Ardennen.

Woont u in een risicogebied, dat wil zeggen een gebied waar veel aanwezigheid is van slakken, muizen en/of vossen dan is het in sommige gevallen verstandig uw huisdier extra te ontwormen. Ook als uw huisdier veel in contact is met (kleine) kinderen is het raadzaam extra zorg te dragen voor ontworming. Mensen en met name kleine kinderen kunnen wormbesmetting van uw huisdier overnemen.

Ontwormen is mogelijk door middel van tabletten, pasta of druppels in de nek.

Wilt u meer weten dan kan een van de medewerkers u hierover informeren tijdens een bezoek aan de kliniek. U bent hiervoor van harte welkom gedurende de openingstijden.

Opmaak & realisatie: