Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Hoera, een kitten in huis!

Wat is het toch leuk om een nieuwe kitten in huis te hebben, het speelse gedrag en het onderzoekende karakter brengt grappige momenten met zich mee, altijd leuk om te filmen! Het is ook een uitdaging, want een kitten is heel snel, en voor je het weet doen ze dingen die je liever niet zou willen. De “opvoeding” is bij een kitten heel belangrijk. Als kitten mogen ze vaak dingen die we niet willen van een volwassen kat, daar moeten we van jongs af aan rekening mee houden, een kat heb je niet zomaar iets afgeleerd!!

Wij, de medewerkers van Dierenkliniek Rosmalen Centrum vinden het belangrijk dat u weet wat uw kitten nodig heeft, en nodigen u daarom graag uit om met uw kitten langs te komen. De eerste kennismaking met de dierenarts is kostenloos. De dierenarts zal de nieuwe aanwinst controleren en verder informeren we u over de preventieve zorg van uw dier. Op deze manier willen we zorgen dat er bij de eerste afspraak met de dierenarts prettig verloopt.

Als je een jonge kitten in huis neemt hou dan rekening met het volgende;

Socialisatie:
Een kitten komt op een leeftijd van 8 tot 16 weken in huis, en is dan meestal zeer ondernemend en onderzoekend. Het hele huis is een grote speeltuin en alles in het huis zijn speeltoestellen, van de sjaal aan de kapstok tot smalle openingen onder de keukenkastjes, niets ontgaat het oog van een jonge kitten.  Zorg daarom op de eerste plaats dat het huis zo “kitten veilig” mogelijk is. Uw kitten is een “kleutertje”, wel snel maar nog niet zo handig en ziet geen gevaar, dus probeer hier rekening mee te houden.

De meeste katten zijn heel slim en een adequate “opvoeding” werpt later zijn vruchten af. Probeer te spelen met speel-attributen en niet met vingers en tenen, want zodra het pijnlijk wordt is de lol er voor de baasjes snel vanaf maar niet voor de kitten. Wilt u meer weten over de socialisatie-periodes van uw kitten kijk op www.licg.nl

Ontwormen:
Op de eerste plaats ga je de kitten behandelen tegen spoelwormen, deze besmetting krijgen ze via de moedermelk. Later is ook een behandeling tegen lintworm belangrijk. Niet ieder product bestrijdt lintwormen!!

Bij een pup is het normaal dat de fokker dit de eerste paar keer doet, bij een kitten is dit niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk om te zorgen dat de kitten adequaat ontwormt wordt, dit dient vanaf 3 weken leeftijd te gebeuren en dan iedere 2 weken tot 2 weken nadat ze gestopt zijn met het drinken bij de moeder. Vanaf dat moment is het advies om ze iedere maand te ontwormen worden tot een leeftijd van 6 maanden en daarna iedere 3 maanden als de kat buiten komt.

Vangt een kat veel prooidieren (muizen, vogels), dan is het advies om ze iedere maand te ontwormen. Voor een kat die niet buiten komt is 2 keer per jaar ontwormen of de ontlasting laten controleren meestal voldoende.

Wanneer er niet ontwormd wordt, kan zich een massale worminfectie ontwikkelen die blijvende schade kan veroorzaken en zelfs tot sterfte van de kitten kan leiden. Meer informatie kijk op www.ontwormen.nl

Vaccineren:
Het advies is om kittens op 9 weken en op 12 weken leeftijd te laten vaccineren (enten). Dit is in beide gevallen een vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. Deze vaccinatie moet geboosterd (herhaald) worden, vandaar twee entingen met 3 weken tussentijd, Het advies is om deze entingen jaarlijks te herhalen, ook voor katten die niet buiten komen.

Chippen:
Wij raden aan om uw kat te laten chippen, dit is de enige manier om uw kat goed te identificeren. Ook al zou uw kat nooit buiten komen, dan nog geven we het advies om uw dier te laten chippen, want uw kat zou per ongeluk kunnen ontsnappen!

Castratie-Sterilisatie:
Uw kitten wordt geslachtsrijp d.w.z. hij of zij kan voor nageslacht zorgen. Dat niet alleen, uw kater gaat ook zeer waarschijnlijk zijn territorium afbakenen door te sproeien, en dit is iets wat we als eigenaar niet willen. Het advies is daarom om de kater op 6-9 maanden leeftijd te laten castreren, of in iedere geval voor de lente, voordat ze last gaan krijgen van de hormonen omdat de dagen langer worden.

Het advies voor de poesjes is om ze te laten castreren voordat ze krols worden, dit is meestal rond 6 maanden leeftijd. Ook voor de poesjes is het zo dat ze gaan reageren op het langer worden van de dagen. Voor de poesjes die in 2016 zijn geboren en waarmee de eigenaar geen nestje wil fokken is het advies om ze uiterlijk in februari te laten castreren.

Het is zowel voor de poesjes als de kater een castratie, er vindt namelijk verwijdering van de geslachtsklieren plaats. Bij de katers worden de testis (teelballen) weggehaald en bij de poesjes de ovaria (eierstokken). Het betreft een sterilisatie als alleen zaadleider of de eileider afgebonden zou worden, maar dit willen we niet want dan zou de poes alsnog krols worden en de kater nog steeds sproeien en de typische katergeur bij zich dragen.  Wilt u meer weten kijk eens op www.sophia-vereeniging.nl

 

Opmaak & realisatie: