Afscheid & euthanasie

Afscheid nemen van uw huisdier

Afscheid nemen van uw huisdier is een erg verdrietig moment. De meeste eigenaren hopen de moeilijke beslissing niet hoeven nemen en dat het geliefde huisdier thuis in zijn mandje wordt gevonden.

Dit komt echter bijna nooit voor zonder dat hier een (onnodig) lange lijdensweg aan vooraf is gegaan. U kunt als eigenaar verder lijden voorkomen. Samen met de dierenarts kunt u na gedegen onderzoek tot de conclusie komen dat het leven geen kwaliteit meer biedt en in sommige gevallen zelfs dieronvriendelijk is.

De beslissing is uiteindelijk aan de eigenaar, maar advies tot euthanasie krijgt u niet zomaar!

Euthanasie

Als er besloten is dat uw huisdier door middel van euthanasie uit zijn lijden wordt verlost, gaat de dierenarts als volgt te werk: uw huisdier krijgt éérst een injectie waardoor hij of zij in een diepe slaap terecht komt. Het kan vijf tot tien minuten duren voordat de injectie goed werkt. Slaapt uw huisdier diep, dan wordt de injectie gegeven waardoor het dier overlijdt. In principe zijn beide injecties pijnloos. Als een huisdier in slaap wordt gebracht sluit hij of zij de ogen niet.

Na het overlijden

U moet bedenken wat u wilt dat er gebeurt met het overleden huisdier. Er zijn er diverse mogelijkheden. De keuze die gemaakt wordt is van belang voor de verzorgers om het afscheid te verwerken. Eén ieder is daarin verschillend. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden.

Crematie
Het crematorium haalt het dier op bij de kliniek of eventueel thuis. Bij een crematie kunt u kiezen uit een collectief of individueel. Afhankelijk van uw keuze van crematie krijgt u de asbus retour of worden de assen op een gezamenlijk strooiveld uitgestrooid. Het is mogelijk om de crematie (in overleg met crematorium) naar eigen wens in te vullen. U kunt gebruik maken van een crematorium naar keuze of het door ons laten regelen.

Begraven
Wilt u uw huisdier begraven, kan dat op een dierenbegraafplaats of in eigen tuin. In eigen tuin begraven is niet wenselijk voor grote, zware dieren. Het wordt dan ook afgeraden.
Meer informatie: NVWA

Overige mogelijkheden
U kunt uw huisdier laten opzetten of ter beschikking stellen van de wetenschap.

Meer adressen

Terug naar Uw huisdier