Advies

Verzorging en meer

  • Vlooien
  • Teken
  • Mijten
  • Wormen
  • Giardia
  • Bloeddrukmeting bij hond en kat
  • Ter preventie van gezondheidsproblemen
  • Vuurwerkangst
  • Vuurwerkangst bij konijnen en knaagdieren

Vlooien

Een veel voorkomend probleem. Uw huisdieren hebben vlooien en u hebt vlooien in huis. Ze zijn lastig te bestrijden. Slechts 5% van de vlooiencyclus speelt zich af op het dier, de rest in de omgeving. De meeste eitjes, larven, poppen en volwassen dieren (40%-60%) bevinden zich op de plaatsen waar de dieren graag liggen maar ook in het kleed, de kussentjes, kieren en naden, de schoenenkast, auto en bijvoorbeeld op de zolder, kunnen ze zich prima verschuilen.

Vlooien planten zich razendsnel voort. De eerste eitjes worden al 36 – 48 uur na de eerste bloedmaaltijd van de vlo gelegd. Zo kan een volwassen vrouwelijke vlo, in haar leven, wel 2000 eitjes leggen, die van de hond of kat afvallen en in de omgeving terecht komen. Alleen uw hond of kat behandelen is dus niet voldoende. Om vlooien het huis uit te krijgen, dient u zowel uw huisdier als de omgeving te behandelen.Hoe lang deze vlooiencyclus in beslag neemt is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de voedselbron. Meestal gaat het over een periode van twee weken tot acht maanden.

P.S. Ook al komt uw huisdier nooit buiten dan kan hij nog vlooien krijgen doordat wij ze mee naar binnen nemen.

Teken

Teken zijn spinachtige beestjes, die bloed zuigen bij zoogdieren, mensen en vogels. Ze klimmen vanaf het gras of een struik tegen de gastheer omhoog. Een teek maakt een gaatje in de huid, boort zijn snuit erin en bijt zich vast om met de bloedmaaltijd te beginnen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan. Een besmette teek kan tijdens een bloedmaaltijd, ziekten overbrengen op de gastheer. Gevaarlijke ziekten zijn: ziekte van Lyme (veroorzaakt door ziekteverwekker Borrelia burgdorferi), Babesiose, Ehrlichiose.

Ze hebben vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Er is een bloedmaaltijd nodig om in de volgende levensfase te komen, om te paren en eieren te leggen. Een maaltijd kan dagen tot weken duren en gedurende deze tijd kunnen ziekteverwekkers worden overgebracht. Op het moment dat een bloedmaaltijd is gebruikt kan de teek ziekteverwekkers overbrengen.

De meeste mensen kennen we de vrouwelijke teek, als die is volgezogen lijkt deze een beetje op een erwtje.
De larve en nimfen zuigen ook bloed bij de gastheer, maar ze worden meestal niet opgemerkt omdat ze erg klein zijn, ongeveer maar 1 mm groot. Tegenover één vrouwelijke teek hebben vijfentwintig larve, nimfen en mannelijke teken een maaltijd gebruikt.

Gevaarlijke ziekten die door teken worden overgedragen zijn:

Ziekte van Lyme – gevaarlijk voor mens en hond (vaccinatie tegen Lyme beschikbaar)
Babesiose – gevaarlijk voor de hond
Ehrlichiose – gevaarlijk voor hond en kat

De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en de door hun overbrachten ziekten. Teken vormen het hele jaar door een risico, maar tijdens het actieve tekenseizoen van maart tot november dient u er extra alert te zijn.

De ziekte van Lyme kan alleen worden overgedragen door één bepaalde teek: de schapenteek die algemeen voorkomend in Nederland. Deze schapenteek moet de ziekteverwekker Borrelia burgdorferi bij zich dragen om de gastheer te besmetten. 5 tot 35% van de Schapenteek is besmet met Borrelia burgdorferi.

Wat kunt u het beste doen:

  • Uw hond laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme (merilym 3, vraag de assistente om informatie).
  • Een bloedzuigende teek snel verwijderen (24 tot 48 uur).
  • Uw huisdier beschermen met een effectief product.
  • Er zijn producten die teekwerend en/of -dodend werken
  • Eén- of liefst tweemaal daags inspecteren op teken.

Wat moet u zeker niet doen:

  • Met alcohol, sigaretten etc. proberen de teek te verdoven.
  • Wachten tot de teek eraf valt.
  • Geloven dat de teek weer aangroeit.
  • In paniek raken.

Bij twijfel altijd contact opnemen met Dierenkliniek Rosmalen Centrum 073 - 522 00 09.

Mijten

Mijten zijn kleine insecten die in of op de huid van uw huisdier voor kunnen komen. Op deze manier kunnen ze diverse huidproblemen bij uw huisdier veroorzaken. Over het algemeen zijn mijten met het blote oog niet waarneembaar.

De bekendste mijten zijn de oormijt (Otodectes), de schurftmijt (Sarcoptes) en de demodex-mijt. Mijten zijn vaak via een microscopisch onderzoek goed te diagnosticeren en te behandelen. Verdenkt u uw huidier van mijten neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Wormen

Wormen zijn parasieten die in de darmen van alle zoogdieren voor kunnen komen. Bij de hond en de kat komen voornamelijk de spoelworm en de lintworm voor. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn wormen lang niet altijd zichtbaar in de ontlasting. Pups en kittens zijn vaak al vanaf de geboorte besmet met wormen. Dit komt doordat de besmetting ook via de baarmoeder (hond) en moedermelk (hond en kat) doorgegeven kan worden. Om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden is het van belang om pups en kittens vaak te ontwormen.

Andere manieren van besmetting zijn via de opname van wormeitjes via de omgeving (hondenuitlaatveld), bijvoorbeeld ontlasting van een ander besmet dier, of een tussengastheer zoals een besmette muis. Ook vlooien zijn tussengastheer van wormen (lintworm). Vandaar dat het ook zo belangrijk is om uw huisdier te ontwormen als het vlooien heeft.

Ontwormingsschema

  Weken   Maanden
Pup 2 4 6 8 10 12   3 4 5 6
Kitten     6 8 10 12   3 4 5 6
Na zes maanden elke drie maanden ontwormen.
Het ontwormingsadvies kan per individu afwijken.

Neemt u uw hond of kat mee naar het buitenland, dan is het met name voor de zuidelijke gelegen landen van belang extra te ontwormen in verband met mogelijke besmettingen van hart- en of longworm. De vossenlintworm is ook een worm die extra aandacht nodig heeft, m.n. omdat deze voor ons gevaarlijk kan zijn. De vossenlintworm komt al voor in Limburg, Oost-Groningen en de Ardennen.

Woont u in een risicogebied, dat wil zeggen een gebied waar veel aanwezigheid is van slakken, muizen en/of vossen dan is het in sommige gevallen verstandig uw huisdier extra te ontwormen. Ook als uw huisdier veel in contact is met (kleine) kinderen is het raadzaam extra zorg te dragen voor ontworming. Mensen en met name kleine kinderen kunnen wormbesmetting van uw huisdier overnemen.

Ontwormen is mogelijk door middel van tabletten, pasta of druppels in de nek.

Wilt u meer weten dan kan een van de medewerkers u hierover informeren tijdens een bezoek aan de kliniek. U bent hiervoor van harte welkom gedurende de openingstijden.

Giardia

Giardia is een zeer besmettelijke ééncellige parasiet die in de darmen van alle zoogdieren voor kan komen en diarree kan veroorzaken. Het is een zoönose, dat wil zeggen dat het ook overgedragen kan worden naar mensen. Er is bij de hond of kat vaak sprake van bloederige, stinkende of terugkerende diarreeklachten. In de ontlasting van een dier dat besmet is zitten eitjes die verder besmetting in de omgeving kunnen veroorzaken.
Wanneer uw huisdier wordt verdacht van giardia wordt vaak een snaptest uitgevoerd. Deze test geeft binnen 10 minuten een diagnose. Er kan zo snel een passende behandeling worden ingezet. Indien de test negatief is en de verdenking op giardia zeer sterk is kan er gevraagd worden van drie opeenvolgende dagen ontlasting te verzamelen voor onderzoek door een extern laboratorium.

Giardia is voor dieren maar ook voor mensen zeer besmettelijk. Wanneer uw hond of kat giardia heeft zullen we u informeren wat in uw geval de beste behandeling van uw huisdier is en wat u in uw huis moet doen.

Wilt u een passend advies, kom dan langs bij een van de medewerkers. U bent gedurende de openingstijden van harte welkom.

Bloeddrukmeting bij hond en kat

Bij Dierenkliniek Rosmalen Centrum is het mogelijk om bloeddrukmetingen te laten doen bij hond en kat, met behulp van de medVET HDO monitor. Het gebruik van de medVET HDO monitor maakt het voor ons mogelijk om op een makkelijke en zeer diervriendelijke manier bloeddrukmetingen uit te voeren. De medVET HDO monitor is een volledig automatisch bloeddrukmeter die zeer betrouwbaar is en uiterst gevoelig, zodat ook bij kleine honden of katten de bloeddruk goed te meten is. De gebruikte methode is vergelijkbaar met de bloeddrukmeting bij mensen.

Ter preventie van gezondheidsproblemen

Samen met u richten wij ons op de gezondheid van uw huisdier. Preventie speelt hierbij een hele belangrijke rol, voorkomen is immers beter dan genezen. U kunt preventief veel doen om de gezondheid van uw huisdier de optimaliseren. Het geven van de juiste voeding, maar ook het behandelen tegen parasieten zoals vlooien, teken en wormen moet niet onderschat worden. Door jaarlijks te enten zorgt u dat de kans klein is om met bepaalde ziektes besmet te raken die moeilijk of niet te behandelen zijn.

Het onvruchtbaar maken van de teef, poes en voedster is een preventieve handeling, gericht op het voorkomen van schijnzwangerschap, baarmoederontsteking, borstkliertumoren en suikerziekte en ongewenste dracht.

Het castreren van de kater is vooral sociaal wenselijk (voorkomen van dekkingen), maar ook om specifieke katerlucht en sproeien te voorkomen.

Bij de reu wordt in principe niet direct overgegaan tot preventief castreren. Vaak zijn gedragsproblemen de belangrijkste reden om toch tot castratie over te gaan.

Vuurwerkangst

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

Als de jaarwisseling dichtbij komt worden diereigenaren geconfronteerd met een veel voorkomend probleem: huisdieren die bang zijn voor knallen en lichtflitsen. De angst voor vuurwerk zien we in veel verschillende gradaties. Sommige dieren verstarren als ze vuurwerk horen, anderen willen bij de eerste knal al niet meer onder het bed vandaan komen. Het is echter zo dat angst een functie heeft: Het is een signaal dat er gevaar is, en uw huisdier probeert dit gevaar uit de weg te gaan. De meeste dieren vertonen een vluchtreactie. Met de onderstaande uitleg en tips proberen we u en uw huisdier op weg te helpen om samen een prettige jaarwisseling te hebben.

Omgaan met angst voor vuurwerk

Het is niet raar dat dieren angstig zijn voor vuurwerk. Veel dieren hebben immers nooit geleerd goed met vuurwerk om te gaan. Opvattingen over omgang met angst en huisdieren zijn verdeeld, maar zeker is dat ieder dier belang heeft bij een individuele aanpak. Belangrijk is dat u het goede voorbeeld geeft: Blijf zelf rustig en kalm. Negeer een dier dat steun bij u komt zoeken niet, maar moedig angstig gedrag ook niet aan.

Enkele tips voor oudjaarsavond:

  • Creëer een veilige plek voor uw huisdier met een kleed, wat speelgoed en/of een T-shirt met uw geur. Let er op dat u een eventuele bench niet onder het raam zet.
  • Ga overdag een flinke wandeling met uw hond maken in een rustig gebied. Laat honden aan de riem uit en zorg dat ze niet uit de halsband kunnen ontsnappen.
  • Houdt katten en andere huisdieren (bijvoorbeeld konijnen) binnen en blokkeer eventuele ontsnappingsroutes.
  • Zorg dat uw huisdier te identificeren is mocht het toch ontsnappen (bij voorkeur d.m.v. een chip maar ook via halsbandje met telefoonnummer, recente foto, etc.).
  • Zorg dat uw dier zo min mogelijk prikkels van het vuurwerk mee krijgt. Sluit ramen, deuren, kattenluikjes(!) en eventueel de gordijnen. Zet de radio of tv aan en zorg dat de lampen aan zijn zodat flitsen minder opvallen.
  • Probeer aandacht van vuurwerk af te leiden met voer of met speelgoed. Geef honden rond half 12 een grote kluif waar ze langere tijd op kunnen kauwen.
  • Zorg dat uw huisdier niet alleen is. Laat uw huisdier nooit alleen als het rustgevende medicatie heeft gehad.
  • Als uw huisdier ondanks bovenstaande adviezen nog erg angstig is zou u onderstaande producten kunnen gebruiken, overleg hiervoor met de assistente.

Verdampers en sprays:

Feliway (kat) en adaptil (hond) verdampers en spray
Er zijn speciale verdampers en sprays verkrijgbaar die op basis van feromonen een natuurlijk rustgevende invloed hebben op uw huisdier. Deze feromonen zijn dierspecifiek. Het is een diervriendelijke oplossing voor gedragsproblemen veroorzaakt door angst of stress. Begin tijdig voor een optimaal resultaat.

Kalmerende voedingssupplementen

Adaptil tabletten (hond)
Adaptil tabletten zijn smakelijke tabletten op basis van natuurlijke ingrediënten, voor gebruik bij tijdelijk stressvolle situaties. De tabletten werken binnen twee uur, en kunnen eventueel in combinatie met de verdamper en spray gebruikt worden. 

Zylkène capsules (hond en kat)
Zylkène is een voedingssupplement dat ervoor zorgt dat uw dier zich beter kan aanpassen en dus beter om kan gaan met angst. Het werkt goed in combinatie met training. Voor een maximaal resultaat begint u minstens twee weken voor de jaarwisseling met deze capsules.

Overige

Thundershirt (hond en kat)
Het thundershirt is te vergelijken met het inbakeren van baby’s. Het shirt gebruikt zachte, constante druk om het zenuwstelsel van uw hond of kat te kalmeren. Het geeft dieren een veilig gevoel waardoor ze beter met stressvolle situaties om kunnen gaan.

Lange termijn aanpak: Training (hond en kat)
De beste oplossing is natuurlijk uw dier om te leren gaan met harde geluiden, het liefst al ruim vóór het vuurwerk los barst. Probeer de eerste ervaring van uw huisdier met vuurwerk positief te laten verlopen. U kunt uw huisdier trainen, eventueel in combinatie met verdampers of tabletten. Een gedragsdeskundige kan u uitgebreid adviseren over hoe u dit het beste aan kunt pakken. U kunt bij onze assistente meer informatie vragen over gedragsdeskundige.

Medicatie

Bespreek met de dierenarts of en welke medicatie geschikt is voor uw huisdier. Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft bent u natuurlijk altijd welkom bij één van onze assistentes om deze te uitgebreid te laten beantwoorden.

Vuurwerkangst bij konijnen en knaagdieren

Konijnen, knaagdieren en vuurwerk 

De jaarwisseling wordt in Nederland traditioneel gevierd met vuurwerk. Van het vuurwerk hebben veel konijnen, cavia’s en andere knaagdiertjes last. De harde knallen en lichtflitsen kunnen angstaanjagend zijn en voor een knaagdier alles behalve feestelijk. Het gehoor van bijvoorbeeld konijnen is veel beter dan het gehoor van een mens. Hieronder volgen enkele tips om samen de jaarwisseling goed door te komen.

Begin al enkele dagen voor oud en nieuw met je knaagdier te laten wennen aan de situatie die je tijdens oud en nieuw wil. Dit voorkomt extra stress en ook in de dagen voor de jaarwisseling zijn al knallen te horen.

Konijnen

Buitenkonijnen

  1. Laat de konijnen in hun eigen hok zitten en zet ze indien mogelijk in de schuur of garage. Dit is hun vertrouwde en veilige plek. Zo hebben ze geen last van de lichtflitsen en harde knallen worden wat gedempt. Een verdwaalde vuurpijl kan zo niet in het hok komen. Laat ze zeker niet loslopen.
  2. Als het niet mogelijk is om de buitenkonijnen te verplaatsen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende schuilplekken hebben en dat er geen vuurwerk in het hok of in de ren kan komen door bijvoorbeeld een dikke deken op de ren te leggen. Let er wel op dat er voldoende verse zuurstof bij kan komen en dat de deken niet vlambaar is.
  3. Let op: konijnen die op een balkon wonen kunnen soms extra last hebben van vuurwerk, omdat de knallen door de omringende gebouwen worden versterkt.

Binnenkonijnen

  1. Voor binnenkonijnen geldt dat ze het liefst in hun vertrouwde omgeving blijven. Zorg ook hier voor genoeg schuilplekken. Geef ze extra stro en zet desnoods wat kartonnen dozen neer waar ze in kunnen kruipen.
  2. Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht, de radio of tv ook aan als je niet thuis bent.
  3. Probeer u zo normaal mogelijk te gedragen rondom uw konijn. Wanneer u tekenen van stress vertoond, zal uw konijn daarop reageren. Ook wanneer u uw konijn bij u neemt of aait om te troosten, beloont u eigenlijk het angstige gedrag van uw konijn. Hierdoor zal de angst in toenemende mate opkomen bij de volgende keer dat uw konijn gestrest raakt. Daarom kunt u het beste dit gedrag negeren.

Hoe zie je of een konijn bang is?

Een bang konijn rent weg, vaak bewegen de poten zo snel om weg te komen dat ze over de grond slippen. Bange konijnen kruipen weg en/of maken zich zo plat en klein mogelijk, maar wel alert op de omgeving. Sommige konijnen zullen gaan stampen om eventuele soortgenoten te laten weten dat er gevaar is. Elk konijn kan de angst op een verschillende manier laten zien, afhankelijk van hoe zijn karakter is.

Cavia’s

  1. Laat de cavia zitten waar hij/zij gewend is. Let op: grote temperatuurverschillen kunnen zelfs dodelijk zijn voor een cavia. Leg een kleed of een doek over de caviakooi, zorg wel dat je hem/haar in de gaten kunt houden.
  2. Geef je cavia extra hooi in zijn nachthokje zodat hij daar onder kan schuilen. Als je cavia een geschikte schuilplaats heeft, zal hij/zij minder last hebben van stress en daardoor eerder herstellen na een schrikreactie.
  3. Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht, de radio of tv ook aan als je niet thuis bent zodat het geluid de knallen wat overstemd.

Hoe zie je of een cavia bang is?

Als cavia’s bang zijn zullen ze wegrennen naar een fijne schuilplaats. Sommigen kunnen ook hoog doordringend gillen van angst. Hoor je dit geluid, controleer dan direct of hij/zij in orde is. Cavia’s die erg geïrriteerd zijn kunnen klappertanden en geeuwen en bedoelen daarmee: laat me met rust.

Medicatie?

Ga niet experimenteren met kalmeringstabletten. Die voor honden en katten zijn ontwikkeld. Vaak zijn ze niet geschikt voor konijnen/cavia's en/of hebben niet de gewenste werking en versterken daardoor soms zelfs de angst van uw konijn/cavia. Gebruik vooral geen medicatie die acepromazine bevat, deze stof zorgt er juist voor dat uw dier gevoeliger is voor geluid, maar door de spierverslappende werking kan het niet reageren. Het dier lijkt rustiger, maar de angst is niet weg en soms zelfs groter dan van te voren. Vraag uw dierenarts voor goed advies.

Geef je konijn of knaagdier iets extra lekkers net voor het vuurwerk begint, zodat hij/zij druk bezig is.


Bron: BunnyBunch, Evelien de Vries en Bernice Muntz