Dierenkliniek
Rosmalen Centrum

Dorpsstraat 89
5241 EB Rosmalen

Tel: 073 522 0009

Vaccinatie

Veel ziekten zijn gemakkelijker te voorkomen dan te genezen. Bij sommige ziekten is alléén preventie mogelijk. Deze preventie is dan mogelijk door het toedienen van een enting. Door een dier te enten wordt een bescherming (immuniteit) opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Alleen gezonde dieren kunnen dit optimaal. Het vaccin kan bestaan uit dode of verzwakte ziekteverwekkers en moet soms meerdere malen achtereen gegeven worden. Na verloop van tijd neemt de bescherming geleidelijk af, daarom is regelmatig hervaccineren noodzakelijk.

Onder bepaalde omstandigheden kan een vaccin niet of onvoldoende werken, bijvoorbeeld:

  • wanneer het dier reeds is besmet door de ziekteverwekker
  • bij een niet-gezond dier (slechte conditie, parasieten)
  • door erfelijke oorzaken waardoor het dier niet optimaal reageert
  • na toediening van bepaalde geneesmiddelen.

Als we een dier niet vaccineren en het wordt besmet met een ziekteverwekker, dan reageert het lichaam met het maken van afweerstoffen (antistoffen) tegen de ziekteverwekker. Als de afweer van het lichaam onvoldoende is kan het dier ernstig ziek worden. Bij sommige aandoeningen is geen behandeling mogelijk en sterft het dier.

Jonge en dieren zijn vatbaarder voor ziekten dan volwassen dieren. Hoewel zij van de moeder via de moedermelk afweerstoffen (maternale immuniteit) meekrijgen, werken deze vrij kort (ongeveer drie maanden). Ook oudere dieren lopen meer risico d.m.v. een verminderde weerstand.

29 december 2014 (rijksoverheid.nl)

Alleen gevaccineerde pups en kittens naar Nederland

Jonge honden, katten en fretten kunnen pas met 15 weken worden geïmporteerd in Nederland. Vanaf 29 december 2014 is een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. De vaccinatie is pas geldig als deze is toegediend op een leeftijd van 12 weken en daarna 3 weken wachttijd in acht zijn genomen (i.v.m. werkzaamheid vaccin). Ook worden de regels voor dierenpaspoorten strenger.

Dijksma: ‘Pups en kittens moeten gezond zijn als ze naar Nederland komen. Het verplicht vaccineren verkleint de kans op import van dieren met hondsdolheid en het overdragen ervan. Er komen jaarlijks ongeveer 80.000 honden naar Nederland.’

Puppies

Vaccinatie

De maatregel van verplicht vaccineren wordt genomen, omdat de handel van pups toeneemt uit onder andere nieuw toegetreden Oost-Europese lidstaten die niet allemaal vrij van hondsdolheid zijn. Ook de aandacht voor dierenleed in het buitenland en daarmee de groeiende behoefte dieren naar Nederland te halen, vergroten de kans op deze aandoening in Nederland. Op dit moment heeft Nederland een rabiësvrije status en wil deze graag behouden.

Voor meer informatie kijkt u op: Alleen gevaccineerde pups en kittens naar Nederland

 

 

Opmaak & realisatie: